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Overview	of	Response	
	
The	ASSC	welcomes	the	opportunity	to	respond	to	the	Scottish	Government’s	
consultation,	Making	our	homes	and	buildings	warmer,	greener	and	more	efficient.	
The	ASSC	have	limited	their	response	to	Question	13	of	the	Consultation	document.	
	
In	summary,	the	ASSC	affirm	that	short-term	holiday	lets	should	not	be	subject	to	
the	same	regulation	as	tenancies	in	the	private	sector.	The	ASSC	requested	legal	
advice	from	Brodies	LLP,	in	light	of	the	withdrawal	of	guidance	from	the	Scottish	
Government	as	to	the	requirement	for	an	Energy	Performance	Certificate	(EPC)	for	
self-catering	accommodation,	in	June	2018.	This	advice	stated	that	a	"holiday	let"	of	
self-catering	accommodation	does	not	fall	within	the	ambit	of	the	Energy	
Performance	of	Buildings	(Scotland)	Regulations	2008	(hereafter	referred	to	as	2008	
Regulations)	such	that	an	owner	of	such	accommodation	is	not	required	to	obtain	
and	produce	an	EPC	Certificate	to	a	prospective	occupier	of	such	legislation.		

In	relation	to	any	future	regulation	proposed,	the	ASSC	would	respectfully	advise	
that	the	Scottish	Government,	across	various	Directorates,	to	be	mindful	of	the	
significant	role	our	sector	plays	in	the	tourism	economy.	All-encompassing	regulation	
could	have	unintended	consequences	not	only	for	our	members	but	the	Scottish	
tourism	economy.	
	
	
	
	
	
	
	
	 Question	13	–	What	are	your	views	on	requiring	all	types	of	accommodation	to	
meet	the	Long-Term	Domestic	Standard	over	time?	Please	explain	your	answer,	
giving	examples	of	accommodation	you	think	should/should	not	be	required	to	
meet	the	Long-Term	Domestic	Standard	if	relevant.	
	

Founded	in	1978,	the	Association	of	Scotland’s	Self-Caterers	(ASSC)	is	the	leading	
source	of	knowledge	on	short-term	letting	and	holiday	homes	in	Scotland.	The	ASSC	
is	the	only	trade	body	representing	the	interests	of	the	traditional	self-catering	
sector.	It	has	more	than	665	Members,	operating	in	excess	of	7,000	self-catering	
properties	throughout	Scotland,	and	has	close	links	with	other	European	countries,	
as	founding	members	of	the	European	Holiday	Homes	Association	(EHHA).	The	ASSC	
commits	its	members	to	maintaining	the	principles	of	“quality,	integrity,	cleanliness,	
comfort,	courtesy	and	efficiency”	and	to	offering	visitors	to	Scotland	consistently	
high	standards	within	their	self-catering	properties.	The	ASSC’s	vision	is	to	place	our	
members	at	the	forefront	of	a	professional,	vibrant	and	prosperous	Scottish	self-
catering	sector.	
	



	
	
	
	
	
The	ASSC	believes	that	all	types	of	accommodation	should	not	be	treated	in	the	
same	manner	in	regard	to	the	Long-Term	Domestic	Standard	and	that	the	Scottish	
Government	should	clarify	that	short-term	holiday	lets	should	not	be	subject	to	the	
repairing	standard.	Moreover,	we	are	also	of	the	view	that	an	exemption	should	be	
granted	for	short-term	holiday	lets	in	terms	of	compliance	with	EPCs,	as	occurs	in	
several	other	European	Union	Member	States.	
	
The	2008	Regulations	(as	amended)	implemented	EU	Directive	2002/91/EC	on	the	
energy	performance	of	buildings.	This	directive	has	now	been	replaced	("recast"	in	
the	words	of	the	EU)	by	EU	Directive	2010/31/EU	(the	"Directive").	The	key	
provisions	of	the	2008	Regulations	for	present	purposes	are	regulations	5(1)	and	(2)	
which	state:	 	

• “Where	a	building	or	building	unit	is	to	be	sold	or	let	the	owner	must	make	a	
copy	of	a	valid	energy	performance	certificate	for	the	building	or	building	
unit	and	of	the	related	recommendations	report	available	for	inspection	free	
of	charge	to	a	prospective	buyer	or	a	prospective	tenant”;		
	

• “Where	a	building	or	building	unit	is	sold	or	let,	the	owner	must	provide	a	
copy	of	a	valid	energy	performance	certificate	and	of	the	related	
recommendations	report	free	of	charge	to	the	buyer	or	tenant."		

Neither	"buyer"	nor	"tenant"	is	defined	in	the	2008	Regulations.	Regulation	3	states	
that	a	person	becomes	a	"prospective	buyer"	or	"prospective	tenant"	on	the	earliest	
of	their	(a)	requesting	any	information	about	the	building	or	building	unit	from	the	
owner	(for	the	purpose	of	deciding	whether	to	buy	or	lease),	(b)	makes	a	request	to	
view	the	building	or	building	unit	for	such	purpose,	or	(c)	makes	an	offer	to	buy	or	
lease.	This	of	course	provides	no	guidance	as	to	the	meaning	of	"tenant".	Nor	do	the	
2008	Regulations	contain	a	definition	of	"let"	or	"lease".	Accordingly,	Brodies	LLP	
base	their	analysis	on	the	ordinary	meanings	of	these	words	under	Scots	law.1	

The	exclusion	of	"Holiday	Lets"	from	the	ambit	of	the	current	legislation	on	private	
residential	tenancies	is	not	helpful.	Paragraph	6	of	Schedule	1	to	the	Private	Housing	
(Tenancies)	(Scotland)	Act	2016	states:	

																																																								
1	Legal	Opinion:	The	Requirement	for	Energy	Performance	Certificates	in	the	case	of	Self-Catering	
Accommodation,	Brodies	LLP,	June	2018	



"A	tenancy	cannot	be	a	private	residential	tenancy	if	the	purpose	of	it	is	to	confer	
on	the	tenant	the	right	to	occupy	the	let	property	for	a	holiday."	 	

Scots	law	requires	that	any	agreement	purporting	to	comprise	a	lease	contains	
agreement	between	the	parties	as	to	four	"cardinal"	or	essential	elements.12	These	
are:	(a)	the	parties;	(b)	the	subjects;	(c)	the	duration;	and	(d)	the	rent.	Recent	case	
law	suggests	that	there	may	be	a	fifth	"cardinal"	element,	namely	exclusive	
possession.	Without	agreement	as	to	each	of	these	four	(or	five)	elements,	an	
agreement	cannot	comprise	a	lease	under	Scots	law.	The	best	it	can	comprise	is	a	
"licence	to	occupy"	which	is	purely	personal	to	the	"licensor"	and	"licensee".	 	

Brodies	LLP	consider	that	only	where	the	agreement	comprises,	or	is	to	comprise	a	
Lease,	can	the	subjects	be	said	to	be	"let"	to	a	"tenant"	or	marketed	to	a	
"prospective	tenant"	as	the	case	may	be.	In	other	words,	only	if	the	agreement	
comprises	a	Lease	will	it	fall	within	the	ambit	of	the	2008	Regulations	requiring	the	
provision	of	an	EPC.	3	 	

Furthermore,	the	UK	Department	for	Communities	and	Local	Government	in	their	
paper,	Improving	the	Energy	Efficiency	of	our	Buildings,	states	the	following	on	
holiday	lets:	
	

“An	EPC	will	only	be	required	for	a	property	rented	out	as	a	furnished	holiday	
let,	as	defined	by	HMRC,	where	the	building	is	occupied	for	the	purposes	of	a	
holiday	as	a	result	of	a	short-term	letting	arrangement	of	less	than	31	days	to	
each	tenant,	and	is	rented	out	for	a	combined	total	of	four	months	or	more	
in	any	12	month	period,	and	if	the	occupier	is	responsible	for	meeting	the	
energy	costs	for	the	property.	The	property	must	meet	all	the	conditions	of	a	
furnished	holiday	let	as	defined	by	HMRC	and	the	occupant	must	not	be	
responsible	for	the	energy	costs	in	order	for	an	EPC	to	be	necessary.”4	
	

In	addition,	Italy,	Denmark,	Sweden	and	Germany	have	introduced	exemptions	–	
approved	by	the	European	Commission	–	for	holiday	lets	in	terms	of	energy	
performance	improvements	under	the	Energy	Performance	of	Buildings	Directive	
2010/31/EU.	To	take	two	of	those	examples:	the	Danish	Government	accepts	a	4-
week	rental	period	limit;	while	in	Italy,	regulations	for	short-term	rentals	(less	than	
30	days)	do	not	require	an	EPC.	The	ASSC	considers	that	Scottish	operators	should	
not	be	disadvantaged	compared	to	their	English	and	European	counterparts	in	terms	
of	EPCs.	

																																																								
2	Ibid	
3	Ibid	
4	UK	Government.,	Improving	the	energy	efficiency	of	our	buildings	A	guide	to	energy	performance	
certificates	for	the	marketing,	sale	and	let	of	dwellings	(2014).		



	
It	is	regrettable	that	the	Scottish	Government	has	seen	fit	to	withdraw	its	guidance	
on	the	application	of	EPC	regulations	to	"holiday	lets"	of	self-catering	
accommodation,	particularly	when	the	Regulations	are	drafted	in	such	an	unclear	
manner.	Moreover,	the	ASSC	believe	that	the	Scottish	Government's	recently-
published	Route	Map	on	Energy	Efficiency	of	Buildings	in	Scotland	does	not	clarify	
the	position	either.		

A	requirement	to	hold	an	EPC	places	yet	another	regulatory	burden	on	a	sector,	
which	faces	significant	cost	pressures.	Furthermore,	the	introduction	of	EPCs	to	
short-term	holiday	lets	appears	to	run	contrary	to	the	principles	of	the	Scottish	
Government’s	Better	Regulation	agenda,	particularly	in	relation	to	proportionality	
and	targeting.5	
	
While	measures	to	reduce	carbon	emissions	and	promote	energy	efficiency	should	
be	welcomed,	the	use	of	EPCs	in	short-term	holiday	lets	is	unlikely	to	have	any	real	
material	effect	on	the	behaviour	of	holidaymakers	or	owners.	For	long-term	letting,	
an	EPC	under	these	circumstances	is	important	as	it	could	affect	the	consumers’	
decision	on	what	will	be	their	home	–	but	visitors	making	decisions	about	short-term	
letting	will	not	choose	a	property	based	on	its	EPC	rating.	
	
Overall,	we	contend	that	the	notion	of	an	EPC	on	short-term	holiday	lets	is	both	
impractical,	unnecessary	and	potentially	damaging	to	tourism	business.	All	types	of	
accommodation	should	not	be	treated	in	the	same	manner	in	regard	to	the	Long-
Term	Domestic	Standard.	Instead,	the	Scottish	Government	should	be	looking	to	
maximise	the	opportunities	for	our	tourist	economy	and	not	impose	unnecessary	
burdens	on	the	holiday	let	industry.6	
 

 

 

Consultation document: http://www.gov.scot/Resource/0053/00534912.pdf 

																																																								
5	https://beta.gov.scot/policies/supporting-business/business-regulation/		
6	For	background	information	on	the	economic	value	of	the	traditional	self-catering	sector	in	
Scotland,	see	Frontline	Consultants.,	Economic	Impact	Assessment	of	Short-Term	Lettings	on	the	
Scottish	Economy	(2017).	Url:	https://www.assc.co.uk/wp-
content/uploads/2017/09/ASSC_Economic_Impact_Assessment_of_Short_Term_Lettings_on_the_Sc
ottish_Economy_-_Final_Report_v1.2.pdf	


